معماری متمرکز این روستا از دو بخش سنتی و جدید تشکیل شده و بیشتر خانهها بهصورت یک طبقه ساخته شده است. مردم این روستا اهمیت خاصی برای مراسم مذهبی خود قائل هستند و غالبا با لباس محلی خود در این مراسم حضور مییابند.
همانطور که گفتیم، طبیعت این روستا نیز زیبا و دیدنی است و مزارع موز آن نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند. در ضمن این روستا زیستگاه برخی از پرندگان شبه قاره هند نیز است. از دیگر گونههای این روستا میتوان به ماهی گلخوار، راسو، پرندگانی نظیر هوبره و دراج، سنجاب و لاکپشتهای سبز دریایی اشاره کرد.
تمساح گاندو که یکی از گنجینههای ارزشمند روستای گاندو محسوب میشود، در آبگیرهای ایجاد شده در مسیر رودخانه باهوکلات زندگی میکند. این نوع تمساح بسیار خطرناک بوده و نزدیک شدن به آن میتواند عواقب جبرانناپذیری و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد؛ اما جالب است بدانید اهالی روستای گاندو نه تنها این موجود را خطرناک نمیدانند، بلکه معتقدند وجود این حیوان در روستا باعث برکت و افزایش روزی میشود. توصیه میکنیم برای بازدید از تمساحها حتما از راهنمایی افراد محلی استفاده کنید.
عکاس: میلاد رفعت
مردم روستا گاندو را مقدس میدانند و هیچ آسیبی به آنها وارد نمیکنند؛ اهالی گاندو به قدری برای ارزشمندترین جاذبه روستای خود ارزش قائل هستند که در سالهای اخیر که خشکسالی دامن روستای آنها را گرفته است، تلاش کردهاند که تمساحها را به آبگیرهای پرآبتر انتقال دهند و حتی غذاهای آنها را نیز تامین میکنند؛ بنابراین در ایران هیچ خطری از جانب انسان تمساح گاندو را تهدید نمیکند. بزرگترین خطر برای تمساحهای گاندو روستای باهوکلات، خشکسالی و کمآبی به طبع آن عدم وجود غذای کافی و همچنین حمله خطر حیواناتی همچون پرندگان شکاری، مرغان ماهیخوار، بزمجهها، روباه و شغال است.
عکاس: رستم کریمی نژاد
توصیه میکنیم برای بازدید از تمساح گاندو حتما از راهنمایی افراد بومی روستا استفاده کنید؛ البته اگر این تمساحها احساس خطر نکنند، بیآزار هستند و رفتار تهاجمی شدیدی از خود نشان نمیدهند. معمولا گردشگران برای اینکه نحوه شکار گاندو را از نزدیک تماشا کنند، مرغ زندهای را جلوی آن رها میکنند.
این نوع تمساح که اجداد آنها ۲۲۵ تا ۲۶۵ میلیون سال قبل میزیستهاند، علاوه بر روستای باهوکلات و اطراف رودخانه باهوکلات، در اطراف رودخانه کاجو، شهرستان سرباز، محدودههای آبی شهرهای راسک، چابهار، نیکشهر و سراوان نیز یافت میشود. جالب است بدانید ۹۰ روستا دراستان سیستان و بلوچستان میزبان گاندو هستند.
در ضمن در سال گذشته یک سایت پرورش و نگهداری تمساح گاندو در روستای ریکوکش چابهار افتتاح شد که میتواند باعث تبدیل شدن این نوع تمساح به یکی از جاذبههای گردشگری اصلی شهرستان چابهار و حتی یک منبع درآمد خوب برای این شهرستان شود.
دسترسی به روستای باهوکلات
برای رسیدن به روستای باهوکلات باید از سمت شمال شرق چابهار وارد جاده ایرانشهر شوید و پس از عبور از شهرستان راسک خود را به روستای باهوکلات برسید.