خوبی سفر به نخجوان در این است که نیاز نیست حتما با هواپیما سفر کنید، بلکه میتوانید با اتوبوس یا حتی اتومبیل شخصی هم این مسیر را طی کرده و از تماشای زیباییهای راه هم لذت ببرید. احتمالا شما هم با خواندن این مطلب برای سفر به این شهر ترغیب شوید. در ضمن باید این نکته را یادآوری کنیم که نخجوان شهری بسیار کوچک (۱۲ کیلومتر مربع) است و با سفری نهایت دو روزه میتوانید از بیشتر جاذبههای مهم آن دیدن کنید.
اطلاعات ضروری
اختلاف ساعت با تهران: ۳۰+
زبان رسمی: آذری
زبانهای رایج دیگر: فارسی، پهلوی، دری، غازی، روسی
واحد پول: مانات آذربایجان (AZN)
نوع برق شهری: ۲۳۰ ولت/ ۵۰ هرتز (دوشاخه نوع C، F)
پیش شماره کشور: ۹۹۴+
پیش شماره منطقه: ۳۶
شماره اضطراری: ۱۱۲
آب و هوا
آب و هوای نخجوان به دلیل نزدیکی با خط مرزی ایران، بسیار مشابه استانهای شمال غربی کشورمان است. اقلیم نیمهخشک قارهای با زمستانهای برفی کوتاه اما سرد و تابستانهای طولانی خشک و بسیار گرم برای بسیاری از هموطنان آشنا به نظر میرسد. پس هنگام سفر با توجه به شناختی که از آب و هوای مناطق شمالی کشور دارید لباس مناسب به همراه داشته باشید.
هزینههای مرسوم
هزینهی هتل
نخجوان هتلهای زیادی ندارد، اما همان تعدادی هم که وجود دارد، کیفیت خوبی را ارائه میدهند. مشهورترین هتل این شهر «هتل تبریز» است که در مرکز شهر قرار دارد و امکانات مناسبی را برای راحتی حال مسافران فراهم آورده است. اگر در این هتل اقامت کنید، میتوانید با پای پیاده از بسیاری از جاذبههای شهر همچون مقبره مومنه خاتون، قلعه قدیمی، مقبره نوح نبی و بازارهای شهر دیدن فرمایید.
قیمت سوئیت این هتل ۱۹۰ دلار به ازای هر شب، قیمت اتاق یک تخته ۶۰ دلار و قیمت اتاق دو تخته ۱۰۰ دلار آمریکا میشود. این هتل پنج ستاره دارد. هتل پنج ستارهی دیگر هتل «دوزدوغ» است که در ۱۰ کیلومتری شهر قرار دارد و قیمتی نسبتا مشابه هتل تبریز دارد. هتل گراند نیز با سه ستاره و قیمت مناسبتر ۵۰ دلار برای اتاق یک تخته میتواند پذیرای شما باشد. این هتل در سه کیلومتری فرودگاه واقع شده است.
متوسط قیمت مواد غذایی
نکته: به دلیل نبود منابع قابل اعتماد و کافی برای اطلاع از قیمت مواد غذایی در نخجوان، قیمتهای راهنمای سفر به باکو را در اینجا ذکر کردهایم که نباید تفاوت قیمت فاحشی با هم داشته باشند.
یک وعده غذا در رستورانهای ارزان: ۴٫۸۵ دلار
یک وعده غذای دو نفره در رستورانهای سه ستاره: ۲۷٫۳۰ دلار
اگر دوست دارید خودتان آشپزی کنید، بسته به اینکه به کدام سبک از غذای غربی یا آسیایی علاقهمند باشید، میتوانید مواد غذایی مورد نیاز یک هفتهتان را با پرداخت به ترتیب حدود ۲۱ و ۲۷ دلار تهیه کنید. به یاد داشته باشید محاسبه قیمتها براساس میزان کالری استاندارد و مواد غذایی مورد نیاز یک انسان سالم و بالغ تنظیم شده است که اقلامی چون نان تازه، برنج سفید، گوشت قرمز گاوی، تخم مرغ، شیر (سبک غربی)، سینهی مرغ (پوست کنده و بدون استخوان)، پنیر محلی (سبک غربی)، سیب درختی، موز، پرتقال، گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز و کاهو میشود. مسلم است که اگر مواد بیشتری نیاز دارید، باید هزینهی بیشتری بپردازید.
توصیههایی برای صرفهجویی در هزینهها
غذای کنسروی به همراه داشته باشید.
به دلیل داشتن سفری یک یا دو روزه و نزدیکی با ایران، میتوانید به همراه خودتان مقداری غذای آماده مانند کنسرو هم بردارید تا بار هزینههای غذایی را کم کنید.
جاذبهها
مقبره مومنه خاتون
آرامگاه مومنه خاتون را میتوان نماد نخجوان به حساب آورد. نمادی ۲۶ متری که از آجر بنا شده است و به همراه کاشیهای فیروزهای و خطوط کوفی که برای تزئین آن به کار رفت است، یکی از بهترین جاذبههای گردشگری این شهر به شمار میرود. قدمت این بنا به قرن دوازدهم باز میگردد. پادشاه «شمسالدین الدنیز» بنیانگذار سلسلهی آتابی به همراه همسرش در این مکان به خاک سپرده شده بودند تا این که در دههی پنجاه میلادی به سن پترزبورگ منتقل شدند. امروزه تنها میتوان نمایشگاهی کوچک از عکسها و نقاشیهای مرتبط با این قبرها را در این مکان تماشا کرد. خود بنا، سازهای هشت ضلعی است که با استفاده از آجرهای مزین به شکلی زیبا فرم داده شده است. در سفر به نخجوان حتما از این بنا دیدن کنید.
غار اصحاب کهف
به احتمال زیاد داستان یاران غار و آن حادثهی شگفتی را که برایشان رخ داد میدانید. افسانه یا واقعیت بسیاری بهدنبال غار مشهوری هستند که این قدیسان را درون خود به مدت حدود ۳۰۰ سال جای داده بود. با این وجود تا به امروزه مکان مطمئنی که نشانههایش با غار ذکر شده در کتابهای مقدس دقیقا همخوانی داشته باشد، پیدا نشده است. اگرچه خیلی نمیشود اعتماد کرد، اما این غار که به اعتقاد مردم نخجوان همان غار اصحاب کهف است، در ۱۸ کیلومتری این شهر قرار دارد.
این موضوع درست هم نباشد، نمیتوان زیباییهای این غار را کتمان کرد. حتما در برنامه سفرتان دیدار از این مکان را بگنجانید.
موزه قوچهای سنگی
قوچهای سنگی قدمتی به عظمت تاریخ دارند. قدمتی که ریشه در باور گذشتگان تنیده است. از دیرباز این قوچها همواره نمادی از قدرت و باروری محسوب میشدند. حتی گاهی این قوچها را برای دور کردن ارواح شیطانی و حفاظت از مردگان در قبرستانها نصب میکردند.
از آنجایی که نخجوان زمانی بخشی از خاک ایران به شمار میرفت، هنر ساخت این نوع قوچها به این شهر هم وارد شده است. موزهی قوچهای سنگی در نزدیکی آرامگاه مومنه خاتون قرار دارد. این موزه فضای باز حال و هوایی مشابه یک پارک دارد و چشماندازهای بینظیری از کوه آرارات را ارائه میدهد. بیشک از بودن در این مکان پشیمان نخواهید شد.
موزه فرش نخجوان
فرش ایرانی به حدی شهرت دارد که شاید برای بسیاری، دیدار از چنین موزهای خیلی وسوسهانگیز نباشد. اما تماشای فرشهای پر نقش و نگار و زیبایی که هم از جنبهی تاریخی و هم از جنبهی زیباییشناسی از اهمیت بالایی برخوردار هستند، قطعا خالی از لطف نیست. این موزه در سال ۱۹۹۸ میلادی تاسیس شده است و در آن میتوان انواع فرش، دار قالی، وسایل بافندگی، نقشههای مختلف فرش با قدمتهای تاریخی متفاوت را تماشا کرد. انواع پارچه، کیف، چنته، خورجین و دستگاه بافندگی نیز از دیگر مواردی است که میتوانید در این مکان مشاهده کنید.
دریاچه باتابات نخجوان
دریاچه باتابات به پوشش گیاهی غنی و زیبای اطراف خود به همراه اقلیم معتدل و آب شیرین یکی از نقاطی است که نباید از دست داد. دریاچهی مذکور در ۶۲ کیلومتری شمال شرقی کوههای قفقاز کوچک قرار دارد. خوشبختانه مراکز اقامتی و رستورانهای محلی که در اطراف آن تاسیس شده است، خیال شما را از جانب اقامت و داشتن اوقاتی مفرح راحت میکند.
گفته میشود آب این دریاچه به دلیل وجود هیدروکربنات، کربنات، کلسیم و مواد معدنی دیگر برای درمان بسیاری از بیماریها (به خصوص بیماریهای معده و روده) بسیار مفید است. مسیری که به این دریاچه منتهی میشود هم از نظر زیبایی ارزش دیدار از آن را دوچندان میکند.
مقبره حسین جاوید
«حسین راثی زاده» ملقب به «حسین جاوید» یکی از شاعران ترکی است که در نخجوان به دنیا آمد. این نمایشنامهنویس و شاعر پرافتخار جایگاه مهمی در تاریخ آذربایجان دارد. مقبرهی وی واقع در شهر نخجوان علاوه بر ارزش معنوی، از نظر هنری و معماری هم ارزش یک بار دیدن را دارد. این بنا با سبک معماری عجمی ساخته شده و اجساد همسر و دختر این شاعر بزرگ در سردابههایی که در بالا و پایین بنا قرار دارند، به خاک سپرده شدهاند. در ساخت بنا معمار بزرگی همچون «راسیم علی اف» و مجسمهسازی چون «عمر الداراف» نقش ایفا کردهاند.
- گردشگری جهان
- ۱۴۵۸