موریتانی از سوی باختر به اقیانوس اطلس و از شمال با صحرای غربی در شمال شرقی با الجزایر از سوی خاور با مالی و در جنوب باسنگال هممرز است. بیشتر مساحت موریتانی پوشیدهاست از فلاتهای صحرای بزرگ که بر فرازشان قلّههای منفرد قرار دارد.
رود مهم این کشور رود سنگال است و بلندترین نقطه آن کدیهالجل، با ۹۱۵ متر است. آب و هوای این کشور خشک و داغ است و فقط در جنوب کشور باران کافی میبارد. خشکسالی مداوم گلههای گاو و گوسفند بادیهنشینان را تلف کردهاست.
اطلاعات عمومی
- نرخ رشد سالانه جمعیت: دو درصد.
- تراکم جمعیت: ۲٫۵ نفر در هر کیلومتر مربع.
- شاخص توسعه انسانی (رتبه): صد و پنجاهمین کشور در بین صد و هفتاد و هفت کشور.
- جمعیت زیر خط فقر: ۴۶٫۳ درصد.
- امید به زندگی: پنجاه و دو سال.
- مرگ و میر کودکان: صد و بیست در هزار نفر.
- شیوع ویروس ایدز: ۰٫۶ درصد.
- درصد باسوادی: ۵۱٫۲ (مرد: ۵۹٫۵، زن: ۴۳٫۴).
- تولید ناخالص داخلی (PIB): ۱٫۲ میلیارد دلار.
- تولید ناخالص ملی بر سهم قدرت خرید هر فرد(PPA): ۱۷۷۶.
- تولید ناخالص ملی(PNB) بر جمعیت: ۴۲۰ دلار.
- بدهیهای خارجی: ۷۸۵٫۴ میلیون دلار. سرعت رشد: ۶٫۶ درصد.
- تعداد خطوط تلفنی و تلفن همراه: یک تلفن برای ۱۴۱٫۴ نفر.
- مهمترین شرکای اقتصادی: الجزایر، بلژیک و لوکزامبورگ، برزیل، چین و فرانسه. سرمایهگذاری گستردهای در استخراج نفت صورت گرفته که در سال جاری بهرهبرداری از آن آغاز شدهاست و بهرهبرداری و درآمد حاصل از نفت آینده درخشانی را برای اقتصاد موریتانی رقم خواهد زد.
- واحد پول: اوگیا (یک یورو برابر با دویست و سی و شش اوگیا).
- منابع اصلی:. معادن و صنایع(۳۰ درصد): آهن، سنگ گچ؛ کشاورزی (۲۴ درصد): دامپروری، تولید برنج، ذرت خوشهای و ذرت، ماهیگیری (هشت پا)؛ گردشگری.
- یارانه سرانه: ۸۵٫۲۰ دلار.
تاریخ
سرزمین موریتانی در قدیم بنام شنقیط شناخته میشد در دوره استعمار فرانسه به موریتانی مشهور گردید. در سال ۷۰۸ میلادی در دوره موسی بن نصیر اسلام و بعضی قبایل عرب وارد این منطقه شدند
در قرن هفدهم فرانسویان بر ساحل این سرزمین پا گذاشتند، ولی تا ۱۹۰۳ امیرنشینهای دور از ساحل را ضمیمه نکردند. موریتانی در ۱۹۶۰ استقلال یافت. در ۱۹۷۶ وقتی اسپانیا از صحرای غربی دست کشید، مراکش و موریتانی این سرزمین را بین خود تقسیم کردند، ولی موریتانی نتوانست چریکهای پولیساریو را، که برای استقلال صحرای غربی میجنگند، شکست دهد و از ادعای خود منصرف شد (۱۹۷۹). در ۱۹۸۹، تنش میان اعراب مسلط شمال و سیاهپوستان آفریقای جنوبی به خشونت انجامید. این کشور پس از ۱۹۷۶ تحت حاکمیت نظامیان بود و در ۱۹۷۹ تکحزبی گردید. در ۱۹۹۲ انتخابات چندحزبی برگزار شد.
سیاست
در موریتانی رئیس جمهور و ۷۷ عضو مجمع ملی با رأی تمامی افراد بالغ برای شش سال انتخاب میشوند. مجلس سنا به طور غیرمستقیم انتخاب میگردد. رئیس جمهور، نخست وزیر و شورای وزیران را انتصاب میکند. احزاب عمده سیاسی عبارتند از: • حزب دموکراتیک و سوسیالیست جمهوریخواه (تنها احزاب قانونی سابق) • حزب بازسازی و تجمع برای دموکراسی • وحدت ملی.
مخالفان دولت موریتانی، دولت کنونی در این کشور به ریاست جمهوری محمد ولد عبدالعزیز را یک رژیم نظامی میدانند. این ژنرال پیشین در کودتای ۲۰۰۵ و سال ۲۰۰۸ میلادی شرکت داشت و این دو کودتا باعث به دست گرفتن قدرت توسط وی شده است.
عبدالعزیز همچنین ریاست دولت انتقالی را بر عهده گرفت و مدتی بعد از این مقام کناره گیری کرد تا در انتخابات سال ۲۰۰۹ شرکت کند و در این انتخابات پیروز شد. مخالفان در موریتانی این اقدام عبدالعزیز را نیرنگی برای کسب قدرت توصیف میکنند. از زمان روی کار آمدن محمد ولد عبدالعزیز به عنوان رئیس جمهوری این کشور سرمایهگذاریهای عربستان در موریتانی نیز کاهش یافتهاست و همچنین سطح روابط موریتانی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به سبب نزدیک شدن نواکشوت به تهران و سفرهای متقابل میان مقامات ایرانی و موریتانیایی به طور چشمگیری کاهش یافتهاست.
در بهمنماه ۸۹ و پس از روی دادن بهار عربی در بسیاری از کشورهای منطقه، دولت موریتانی در پی تهدید سندیکاهای کارگری و احزاب مخالف دولت به برگزاری تظاهرات اعتراضآمیز، قیمت مواد غذایی اساسی را ۳۰درصد کاهش داد.
مردم
جمعیت موریتانی بر اساس برآورد سال ۲۰۱۳ حدود ۳ میلیون و ۵۳۷ هزار نفر بودهاست. موروها (ترکیب آفریقاییها، عربها و بربرها) حدود ۷۰ درصد جمعیت موریتانی و سایر اقوام غیر عربزبان آفریقایی حدود ۳۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.
تقریباً صددرصد جمعیت مسلمان و اکثراً سنی هستند. فرقه صوفیه تیجانیه نیز در این کشور (و همچین مراکش و سنگال) پیروان زیادی دارد. زبان رسمی کشور عربی است. زبانهای ولوف، سونینکه و پولار نیز در قانون اساسی زبان ملی اعلام شدهاند. زبان فرانسوی نیز در رسانهها و میان تحصیلکردگان رواج زیادی دارد. در کلاس اول ابتدایی فقط عربی آموزش داده میشود اما از کلاس دوم آموزش زبان فرانسوی آغاز میشود و مباحث علمی به این زبان آموزش داده میشود.
بردهداری همچنان در موریتانی رواج دارد و این کشور از نظر درصد جمعیت برده در رتبه نخست دنیاست. بر اساس گزارش سیانان در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد جمعیت این کشور برده (به معنی واقعی کلمه) هستند. تازه در سال ۲۰۰۷ بود که بردهداری در این کشور غیرقانونی اعلام شد و از آن هنگام تنها یک نفر در دادگاه به این جرم محکوم شدهاست. بیشتر بردهها سیاهپوستهایی هستند که اجدادشان قرنها پیش به اسارت بربرهای عرب، که پوست روشنتری دارند، درآمدهاند. خریدوفروش برده معمول نیست اما هدیه دادن آنها رایج است. به ویژه هدیه کودکان برده در هنگام عروسی رواج دارد. با این حال دولت موریتانی وجود بردهداری در این کشور را انکار میکند و فعالان مخالف بردهداری را نیز به زندان میاندازد.
- آفریقا
- آفریقا غربی
- ۲۴۳۸