۱. کتاب، مقاله، و اتاق گفتگو بخوان (یا گوش بده)
مطالعه خیلی مهم است، و چه وبلاگهای کوتاه بخوانی و چه کتاب، تاثیر خودش را میگذارد. پس به جای اینترنتگردی روزانه، محتوایی را بخوان که به تو یاد میدهد، اطلاعات میدهد، و تو را با ابزارها و مهارتها و آدمهای جدید آشنا میکند.
برای شروع، ۳۰ دقیقه در روز برای یاد گرفتن دربارهٔ پیشهٔ خودت از پیشروها و متفکرین آن وقت بگذار. موقع کتاب خواندن از ضمیمهها و یادداشتها استفاده کن و ببین نویسنده اطلاعاتش را از کجا گیر آورده است و چطور در شاخهٔ خودش پژوهش میکند و یاد میگیرد. همینطور میتوانی متخصصین شاخهات را در لینکدین یا توییتر دنبال کنی و ببینی چه محتوایی به اشتراک میگذارند، خودشان چه شرکتهایی را دنبال میکنند، یا در چه گروههایی هستند. و در آخر، فقط دنبال آدمها نباش، شرکتها و سازمانها هم اطلاعات خوبی منتشر میکنند! شرکتهای مختلف در زمینهٔ کار خودشان وبلاگهایی دارند که با خواندن آن میتوانی دربارهٔ مهارتهای اساسی آن شاخه یاد بگیری.
حس میکنی وقت کافی برای نشستن و خواندن نداری؟ در مسیر رفتوآمد، موقع ورزش یا حتی کارهای خانه به پادکستها و رادیوهای آنها گوش کن. سرویسهایی مثل ناملیک و شنوتو هم وجود دارد که برخی از چنین مطالبی را به شکل صوتی در اختیار ما میگذارند.
۲. به یک سازمان صنفی و حرفهای ملحق شو
سازمانها و شرکتهای حرفهای منابع فوقالعادهای هستند که اغلب نادیده گرفته میشوند. خیلی از آنها آموزش و کنفرانس فراهم میکنند و افراد حرفهای را به منتورهایی وصل میکنند که میتوانند آنها را راهنمایی کنند، و برای شروع کار در شاخهٔ خودت هم کمی اعتبار به تو میدهند. با این کار نه فقط به اخبار درجه یک صنعت خودت که به آدمهای سازندهٔ آن خبرها هم دسترسی داری. بازی برد-برد!
به علاوه میتوانی عضو گروههای غیررسمی در فیسبوک و لینکدین هم بشوی. در چنین فضایی آدمها معمولا کمتر میترسند که سوال کنند یا در گفتگوها شرکت کنند – پس هر چیزی که دوست داری دربارهاش یاد بگیری، بپرس!
۳. آموزش ببین
به لطف اینترنت، کلاس برداشتن هیچوقت آسانتر از این نبوده. یک منبع خوب خارجی Coursera است، بسترهٔ آنلاینی برای برداشتن کلاس از بهترین دانشگاهها. و فرانش (کائسنای سابق) هم تلاش میکند منابع خوب و باکیفیت برای یادگیری فنون مختلف به زبانی راحت به فارسی تولید کند و در اختیار شما بگذارد. حتی در چنین بسترههایی فرصت شبکهسازی با اساتید و دیگر دانشجویان وجود دارد!
البته یادت باشد، هدف تو این است که یک مهارت خودت را پروش دهی یا در زمینهٔ خاصی متخصص شوی. برداشتن دورههایی با موضوعات متنوع وسوسهانگیز است، ولی برای شروع اول سعی کن روی یک حوزهٔ خاص تمرکز کنی.
۴. در رویدادها شرکت کن
حتی اگر شرکت تو از رویدادهای یادگیری حمایت نمیکند، نهادهای دیگری هستند که این کار را بکنند. برای مثال کارگاههایی کهکانون کارآفرینی ایران برگزار میکند و کنفرانس وب و موبایل ایران و جلساتی مثل همفکر فرصتهای خوبی برای یادگیری و شبکهسازی و آشنایی با همقطاران و حرفهایهای شاخهٔ خودت است. میتوانی رویدادهای مختلف را در سایت evand پیدا کنی و ببینی کدام برای یادگیری مهارت کاری و ارتباطسازی به دردت میخورد.
۵. به محیط کارت دقت کن
حتی اگر شرکت شما محدودیت بودجه داشته باشد، باز هم فرصت یادگیری مهارتهای جدید در همان جایی که روزانه کار میکنی را دستکم نگیر. به محیط کارت دقت کن و ببین همکارانت چه میکنند. آیا پروژهها و مسائلی هست که علاقمند باشی بیشتر دربارهشان یاد بگیری؟ از اعضای تیم یا بخش خودت بپرس که آیا میتوانی در کاری کمکشان کنی یا حتی یک روز همراه کسی باشی. مثلا فرض کن که کار تو نوشتن مطالب بلاگ است، مسئولیت انتشار آن در دنیای بیرون با تیم بازاریابی است. میتوانی – رایگان! – دربارهٔ SEO و شبکههای اجتماعی یاد بگیری! فقط کافی است کنار همتیمیات بنشینی و موقع چای یا ناهار با او گپ بزنی.
۶. کار داوطلبانه
خیلی خب، شاید شرکت تو نخواهد در پروژهای شرکت کنی که در تخصص لازمه برای آن تجربهٔ کمی داری، اما خیلی اوقات سازمانهای کار داوطلبانه وجود دارند که به شدت نیازمند نیرو هستند و مشکلی با این ندارند که کار را در حین انجام آن یاد بگیری. به علاوه، سازمانهای مختلف روشهای مختلفی دارند، پس با کار کردن در یک جای جدید – بله، حتی بدون دستمزد – میتوانیروشهای جدیدی برای انجام کار یاد بگیری.
والاستریت ژورنال اخیرا گزارش داد که ٪۶۷ درصد مشاغل متوسط احتیاج به تسلط به یک نرمافزار صفحهگسترده مثل مایکروسافت اکسل دارند. خیلی از موسسههای غیرانتفاعی هم از همین برنامههای ساده استفاده میکنند و این فرصت خوبی است که تواناییهای خودت را گسترش بدهی. و البته به جامعه هم خدمت کنی.
مسئولیت اینکه چه مهارتهایی داری با خود تو است، نه شرکت تو. برای کسب بهترین نتیجه، یک حوزهٔ تخصصی انتخاب کن، یک برنامه بریز، و مرتبا تمرین کن.
- ثروت و زندگی
- ۳۰۲۸